Mat vid KOL


Mat vid KOL

Det finns ingen speciell mat som förebygger eller fördröjer sjukdomen KOL. Däremot kan rätt slags mat öka livskvaliteten och ge bra näring och i sin tur skapar bra förutsättningar för en effektiv behandling. Rätt val av livsmedel ger också ork till aktiviteter och kan stoppa ofrivillig viktnedgång och undernäring.

Vid KOL skall du äta vanlig mat i rätt mängd för att få, eller behålla en normal vikt. Du som har KOL bör väga något mer än vad som rekommenderas för personer som inte har KOL.  

Viktförändringar ser man lättast om man väger sig regelbundet. Det är bra att ha koll på sin vikt eftersom det är lättare att återhämta en liten viktnedgång än en stor.

Vid svår KOL och hög ålder ökar risken för undervikt och undernäring. Sjukdomen kan medföra ett ökat energibehov både i vila och vid fysisk aktivitet, vilket innebär att du måste äta för att inte minska i vikt.

Aptiten påverkas av dofter och intryck från det vi ser. Servera huvudmåltider, efterrätter och mellanmål fint upplagt, duka gärna med servett. Om du är rökare kan lukt- och smaksinnen vara nedsatta och då är det ännu viktigare att servera fint upplagt för att ”äta med ögonen” och därmed öka aptiten.

» När ska jag äta?