Tallriksmodell à la KOL


Tallriksmodellen à la KOL

I det tidiga sjukdomsstadiet - om vikten är stabil och normal - rekommenderas att två av huvudmålen består av

  • en tredjedel av protein,
  • en tredjedel av kolhydrater och
  • en tredjedel grönsaker och/eller rotfrukter

enligt Nordiska Näringsrekommendationer (NNR). Det finns alltid individuella variationer beroende på kroppsvikt och hur aktiv man är.

Vid viktnedgång och låg vikt samt vid försämring (exacerbation) kan en annorlunda tallriksmodell vara nödvändig. Den energi- och proteinrika maten skall då ätas först i måltiden och därefter grönsaker/rotfrukter om du orkar.

Ett tips är att kall mat kan upplevas mindre mättande än varm, exempelvis

  • potatissallad och köttbullar/kyckling.
  • kalvsylta, rödbetor, kokt ägg och en smörgås.
  • inlagd stekt strömming eller inlagd sill, ägg och en smörgås.

Kostfibrer behövs för att hålla igång mag- tarmkanalen. Kokta grönsaker, konserverad eller torkad frukt, knäckebröd och gröt är bidrag till fibrer om intaget av råkost och färsk frukt är lågt.

» Ät fett rätt