När ska jag äta?


När ska jag äta?

Under den vakna delen av dygnet bör du äta var 3:e till var 4:e timme. Frukost, middag och kvällsmat samt 3-4 mellanmål kan vara en rekommendation. Tiden mellan en dags sista måltid och nästa dags första bör inte överstiga 10-11 timmar. Ibland kan du behöva äta eller dricka något innan morgonrutinen. ”Förfrukost” innan frukostmåltiden kan vara det som gör att du orkar.

Efter kvällsmaten kan det vara bra att fylla på med en liten måltid, energirik dryck eller näringsdryck. Det underlättar nattsömnen att inte vara hungrig och inte heller för mätt.

Oavsett om du skall äta större eller mindre mängd mat än tidigare, det vill säga gå upp eller gå ner i vikt, är det bättre att ändra lite i flera måltider än att lägga till respektive hoppa över hela måltider.

Att äta ofta underlättar att behålla aptiten. Frisk luft och en kort promenad kan bidra till att öka aptiten.

Att känna hunger och törst minskar med ökad ålder och därför är det viktigt med rutiner och planering. Om du har svårt att komma ihåg tidpunkter för måltiderna ställ gärna en timer eller mobiltelefon så att du blir påmind om tiden. En överhoppad måltid kan bidra till att du inte orkar förbereda och äta nästa.

Även om du måste äta ensam vid måltiderna är det viktigt att skapa måltidsrutiner som gör att du får energi för att orka dina dagliga aktiviteter.

» Tallriksmodell à la KOL